Indicatoare rutiere.

Faceţi click pe titlul imaginii (este colorat cu albastru) ca imaginea să fie afişată.

A. Indicatoare de avertizare:
Curba la stanga. Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la stânga. Canducatorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curba la dreapta. Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la dreapta. Canducatorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curba dublă sau o succesiune de mai multe curbe, prima la stânga. Indicatorul din imagine se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, dacă distanţă dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi însoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţă până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Canducatorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curba dublă sau o succesiune de mai multe curbe, prima la dreapta. Indicatorul din imagine se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, dacă distanţă dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi însoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţă până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Canducatorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă deosebit de periculoasă. Acest indicator se montează în curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul săgeţilor indicând sensul virajului. Canducatorul trebuie să circule cu viteză redusă în curba, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) fiind interzise.

Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase. Se instalează câte 5 astfel de panouri în curbe cu raze mai mici de 100 m sau în curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate în zona exterioară a curbelor, vârful săgeţilor indicând sensul virajului.

Coborâre periculoasă. Indicatorul alăturat se amplasează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteză, dar nu are voie să staţioneze pe toată lungimea pantei. Dacă, în vârful pantei, vizibilitatea este redusă sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urca faţa de cel care coboară.

Urcare cu înclinare mare. Se instalează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteză, dar toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, având prioritate cel care urca faţa de cel care coboară.

Drum îngustat pe ambele parţi. Indicatoarele din imaginile alăturate se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părţi cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteză, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoţit şi de indicatoare pentru reglementarea priorităţii de drum îngustat. În acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depăşirea).

Drum îngustat pe partea dreaptă. Indicatoarele din imaginile alăturate se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe partea dreapta cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteză, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoţit şi de indicatoare pentru reglementarea priorităţii de drum îngustat. În acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depăşirea).

Drumîngustat pe partea stangă. Indicatoarele din imaginile alăturate se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe partea stânga cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteză, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoţit şi de indicatoare pentru reglementarea priorităţii de drum îngustat. În acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depăşirea).

Drum aglomerat. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să pastreza o distanţă de siguranţă faţa de vehiculul care se deplasează în faţa să. Se amplasează pe drumurile publice pe care traficul este intens.

Tunel. Indicatorul din imagine se găseşte la 50-200 m de intrarea în tunel. În tunel, conducătorul auto este obligat se reducă viteză şi toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Pod mobil. Se amplasează la 100-200 m de podul mobil. Dacă podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, conducătorul auto este obligat se reducă viteză şi sunt interzise toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea).

Ieşire spre un chei sau mal abrupt. Se amplasează la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atenţionă conducătorul auto că, pe direcţia înainte, drumul se termină deasupra cheiului sau malului abrupt.

Drum cu denivelări. Acest panou se amplasează la 50-200 m de locul periculos. Dacă lungimea sectorului de drum depăşeşte 0,3 km, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este specificată lungimea sectorului de drum cu denivelări. La întâlnirea acestui indicator conducătorii auto sunt obligaţi să reducă viteză.

Drum lunecos. Se afla montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducătorul auto este obligat să reducă viteză, să circule cu atenţie sporită, să nu bruscheze volanul şi comenzile autovehiculului, şi să evite folosirea frânelor.

Improşcare cu pietriş. Se amplasează la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi însoţit de indicatorul Interzis autovehiculelor de a circula fără a menţine între ele un interval de cel puţin ? m, deoarece există riscul că pietrişul de pe partea carosabilă să fie aruncată de rotile vehiculului către ceilalţi participanţi la trafic. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să păstreze o distanţă faţa de vehiculul care circulă în faţa sa.

Caderi de pietre. Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscriptionata lungimea sectorului de drum periculos, daca acesta depaseste 300 m. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Presemnalizare trecere pietoni. Se instaleaza la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusa sau in afara localitatilor. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita. Acest indicator nu se instaleaza cand locul amplasarii sale coincide cu locul amplasarii indicatorului Copii.

Copii. Conducatorii auto intalnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate in imediata apropiere a gradinitelor, scolilor si a locurilor de joaca). Conducatorul este obligat sa reduca viteza sub 30 km/h in intervalul 7-22 si sa circule cu atentie sporita.

Biciclisti. Se amplaseaza la 100-200 m de locul in care drumul public se intersecteaza cu o pista pentru biciclisti. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Animale. Acest indicator se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Animale. Acest indicator se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Lucrari. Indicatorul triunghiular din imagine se instaleaza la 20-200 m de sectorul de drum pe care se executa lucrari. Fondul de culoare galbena semnifica caracterul temporar al lucrarii. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Semafoare. Indicatorul se instaleaza la 30-200 m de locul in care se afla semaforul, daca se considera ca prezenta semaforului ar putea surprinde conducatorii auto.

Aeroport. Se amplaseaza pe drumurile publice ce trec pe sub culoarele aeriene din apropierea aeroporturilor, pentru a atentiona conducatorul auto de zgomotul puternic sau de zborurile la joasa inaltime a avioanelor.

Vant lateral. Acest indicator este amplaseaza in locurile unde exista frecvent curenti puternici de aer care pot afecta circulatia rutiera. Conducatorii auto trebuie sa fie atenti la trecerea pe langa un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbtie.

Circulatie in ambele sensuri. Indicatorul din imagine este intalnit la iesirea de pe un drum public cu sens unic. Are rolul de a atentiona conducatorul auto ca pe sectorul de drum urmator se va circula in ambele sensuri.

Alte pericole. Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea locului periculos, in orice situatie periculoasa care nu este prevazuta cu un indicator de avertizare specific. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Intersectie de drumuri. Este amplasat numai in afara localitatilor, la 50-200 m inaintea unei intersectii nedirijate de drumuri din aceeasi categorie.

Intersectie cu un drum fara prioritate. Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu un drum fara prioritate. Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu un drum fara prioritate. Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu drumuri fara prioritate, decalate. Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu drumuri fara prioritate, decalate. Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Presemnalizare intersectie cu sens giratoriu. Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor cu sens giratoriu. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Trecere la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere. Se amplaseaza la 50 m (in oras)/ 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza la intalnirea acestui indicator. In oras, amplasarea indicatorului se va face pe acelasi stalp cu panoul suplimentar cu o dunga rosie oblica, iar in afara orasului pe panoul suplimentar cu trei dungi rosii oblice.

Trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la 50 m (in oras) / 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata fara bariere. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa opreasca, inainte de a traversa calea ferata, pentru a se asigura.

Trecere la nivel cu linii de tramvai. Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor in care tramvaiele urmeaza sa vireze la dreapta ori la stanga. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa acorde prioritate tramvaiului.

Masini si utilaje agricole. Este amplasat pentru a atentiona conducatorul de vehicul care il intalneste, ca drumul poate fi traversat de masini si utilaje agricole. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Presemnalizarea unei amenajari rutiere care ofera si posibilitatea intoarcerii vehiculelor. Se amplaseaza pe drumurile publice ce ofera posibilitatea conducatorilor auto de a executa manevra de intoarcere. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Baliza directionala care indica ocolirea obstacolului prin stanga. Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea stanga.

Baliza directionala care indica ocolirea obstacolului prin dreapta. Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea dreapta.

Baliza bidirectionala. Avertizeaza conducatorul de vehicul ca va intalni obstacole pe drumul public, atat pe partea drapta, cat si pe partea stanga, iar circulatia se va face prin mijloc.

Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu o cale ferata. Este montat inaintea trecerii la nivel cu calea ferata. Primul panou (cel cu trei dungi) se monteaza la 150 m de calea ferata, al doilea (cel cu doua benzi) – la 100 m, iar ultimul (cel cu o singura banda) – la 50 m de calea ferata. La intalnirea indicatorului cu trei benzi, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza. La intalnirea ultimului indicator, cel cu o singura banda, conducatorul auto nu mai are voie sa execute nicio manevra (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea). In oras, din cauza conditiilor de trafic, nu se instaleaza decat cel de-al treilea panou.

Panouri suplimentare la nodurile rutiere de pe autostrazi. Panourile din imagine se monteaza la 300 m (primul panou), 200 m (al doilea panou) si la 100 m (al treilea panou) de urmatoare bifurcatie de pe o autostrada.

Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere. Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere. Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Trecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere. Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere. Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

B. Indicatoare de reglementare.
B1. Indicatoare de prioritate:
Cedeaza trecerea. Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula autovehicule, si abia apoi poate sa patrunda in intersectie. Daca pe drumul prioritar circula alte autovehicule, conducatorul auto este obligat sa opreasca pentru a le acorda prioritate.

Oprire. Indicatorul Oprire este instalat pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar, cand vizibilitatea este redusa. Conducatorul de vehicul care intalneste acest indicator este obligat sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, fara a depasi coltul intersectiei, si sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar.

Drum cu prioritate. Indicatorul acesta se instaleaza la inceputul drumului cu prioritate sau inaintea intersectiilor cu un drum fara prioritate. Are rolul de a anunta conducatorul auto ca are prioritate in intersectiile in care va patrunde. Drumurile care intersecteaza drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele Oprire sau Cedeaza trecerea. Cand este amplasat inaintea unei intersectii, acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional care va preciza directia drumului cu prioritate.

Sfarsitul drumului cu prioritate. Indicatorul Sfarsitul drumului cu prioritate se amplaseaza la 50-200 m de locul unde inceteaza prioritatea indicatorului Drum cu prioritate, avand rolul de a informa conducatorul auto ca in urmatoarea intersectie in care va patrunde, toate drumurile vor fi de aceeasi categorie si se va aplica regula prioritatii de dreapta.

Prioritate pentru circulatia din sens invers. Se monteaza pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt, fiind precedat de indicatorul Drum ingustat. La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului pierde prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule carora li se adreseaza acest indicator.

Prioritate fata de circulatia din sens invers. Montat pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt indicatorul din imagine este precedat de indicatorul Drum ingustat. La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului are prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus.

B2. Indicatoare de interzicere sau restrictie:
Accesul interzis. In general, se amplaseaza pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisa circulatia. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie sa intre pe sectorul de drum respectiv, carora nu li se adreseaza deci restrictia de fata.

Circulatia interzisa in ambele sensuri. Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule exceptate.

Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas. Este amplasat la intrarea pe drumurile publice pe care accesul tuturor autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas si a mopedelor, este interzis.

Accesul interzis motocicletelor. Indicatorul acesta se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul motocicletelor este interzis.

Accesul interzis bicicletelor. Se intalneste la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.

Accesul interzis ciclometrelor. Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul mopedelor este interzis.

Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de marfuri. Se instaleaza la inceputul drumurilor publice pe care accesul vehiculelor destinate transportului de marfuri este interzis. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care este inscrisa masa maxima autorizata. Vehiculele destinate transportului de marfuri care nu depasesc aceasta masa au voie sa circule pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie. Indicatorul se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie, este interzis.

Accesul interzis autobuzelor. Indicatorul din imagine se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autobuzelor este interzis.

Accesul interzis pietonilor. Acest indicator intezice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Daca indicatorul se afla numai pe una dintre partile drumului, atunci circulatia pietonilor este interzisa numai pe acea parte. Pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor instala doua indicatoare, cate unul pe fiecare parte.

Accesul interzis vehiculelor cu tractiune animala. Se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

Accesul interzis vehiculelor impinse sau trase cu mana. Indicatorul se aseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor impinse sau trase cu mana este interzis.

Accesul interzis tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari. Poate fi intalnit in localitatile rurale, pe drumurile publice pe care accesul tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractioune animala. Se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor si a vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

Accesul interzis vehiculelor cu latimea mai mare de ?m. Se amplaseaza pe sectoarele de drum cu latime redusa, precum si in intersectiile care preced aceste sectoare de drum. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos. Latimea inscrisa pe indicator este cu 0,8 m mai mica decat latimea libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis vehiculelor cu inaltimea mai mare de ?m. Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum cu inaltime mai mica de 5,10 m (capetele podurilor, pasaje inferioare, etc.), precum si in intersectia care il precede. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos. Inaltimea inscrisa pe indicator este cu 5 cm mai mica decat inaltimea de libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ?t. Poate fi intalnit pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa mai mare decat cea inscriptionata pe panou, precum si in intersectia care il precede. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ?t. Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie simpla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie dubla mai mare de ?t. Se instaleaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie dubla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie tripla mai mare de ?t. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie tripla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de ?m. Acest indicator se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu lungimea mai mare decat cea inscriptionata pe panou, este interzis.

Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ?m. Se instaleaza pe sectorul de drum unde trebuie pastrata o distanta minima intre autovehicule. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscrisa lungimea sectorului de drum pe care se impune restrictia. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor.

Interzis a vira la stanga. Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la stanga, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

Interzis a vira la dreapta. Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

Intoarcerea interzisa. Are rolul de a interzice intoarcerea in zona respectiva, deoarece daca s-ar executa aceasta manevra ceilalti participanti la trafic ar putea fi pusi in pericol.

Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa. La intalnirea acestui indicator depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, este interzisa. Conducatorul auto care intalneste acest indicator nu are voie sa depaseasca niciun vehicul cu motor, cu exceptia motocicletelor fara atas, insa are voie sa depaseasca vehicule simple (biciclete, vehicule cu tractiune animala, vehicule impinse sau trase cu bratul). Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor, daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers (unde ii inceteaza practic actiunea).

Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri. Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care depasirea este interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor – daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo alta restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers.

Limitare de viteza. Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulatie a vehiculelor trebuie limitata. Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul limitarii de viteza sau Sfarsitul tuturor restrictiilor. Daca indicatorul este insotit si de un panou cu numele localitatii, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.

Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule. Se amplaseaza pe sectorul de drum unde viteza de circulatie trebuie limitata pe categorii de autovehicule. Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor. Daca acest indicator este insotit si de indicatorul de localitate, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.

Claxonarea interzisa. La intalnirea acestui indicator claxonarea este interzisa in intervalul orar 6.00 – 22.00 (intre 22.00 – 6.00 se interzice prin lege claxonarea in orice localitate). Poate fi insotit de indicatorul de localitate, caz in care restrictia se aplica pe intreg teritoriul localitatii.

Vama. Se amplaseaza inaintea punctului vamal. La intalnirea acestui indicator, conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca la punctul vamal.

Taxa de trecere. Indicatorul se aseaza inaintea unei zone prin care trecerea este permisa numai dupa ce se plateste o taxa.

Control Politie. Conducatorul auto poate intalni acest indicator inaintea unei zone in care este prezenta politia.

Sfarsitul tuturor restrictiilor. Indicatorul din imagine se monteaza in zona in care se termina o restrictie (cand pentru aceasta nu exista un indicator specific) ori atunci cand se termina zona de actiune a doua sau mai multe indicatoare de restrictie.

Sfarsitul limitarii de viteza. Are rolul de a preciza sfarsitul sectorului de drum pe care era impusa limitarea de viteza.

Sfarsitul interzicerii de a depasi. Este instalat in zona in care se termina interzicerea de a depasi.

Stationarea interzisa. La intalnirea acestui indicator stationarea vehiculelor este interzisa. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune (Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului) sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Oprirea interzisa. Se afla instalat in locurile in care oprirea vehiculelor este interzisa. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune (Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului) sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Stationare alternata. Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele impare. Actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Stationare alternata. Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele pare. Actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie..

Zona de stationare cu durata limitata. Conducatorul auto va intalni acest indicator in locurile cu durata de stationare limitata. Poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt specificate intervalele de timp in care actioneaza indicatorul sau daca se percepe o taxa pentru stationare. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la intalnirea indicatorului Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.

Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata. Are rolul de a preciza sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.

Zona cu viteza limitata la 30 km/h. Este instalat in zona in care viteza de circulatie trebuie limitata la 30 km/h.

Sfarsitul zonei cu vitiza limitata la 30 km/h. Este amplasat la sfarsitul zonei in care viteza de circulatie era limitata la 30km/h.

Accesul interzis vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile. Se monteaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile este interzis (in general in zonele intens populate sau in zonele unde prezenta unor astfel de substante ar constitui un pericol).

Accesul interzis vehiculelor care transporta marfuri periculoase. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta marfuri periculoase este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele. La intalnirea acestui indicator accesul vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele este interzis.

B3. Indicatoare de obligare:
Inainte. Indicatorul se monteaza cu cel mult 50 m inainte de o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe directia indicata de sageata. Daca actioneaza asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator actioneaza doar in intersectia inaintea careia este instalat.

La dreapta. Se instaleaza pe partea opusa intrarii intr-o intersectie sau suspendat in mijlocul intersectiei, obligand conducatorul auto sa vireze in directia indicata de sageata, dar fara a ocoli indicatorul. Indicatorul actioneaza numai in intersectia inaintea careia este instalat.

La dreapta. Se amplaseaza inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa vireze pe directia indicata de sageata, dupa ocolirea indicatorului. Zona de actiune a acestui indicator o constituie intersectia inaintea careia este instalat.

Inainte sau la dreapta. Conducatorul auto va intalni acest indicator inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe una din directiile indicate de sageti. Actioneaza doar in intersectia inaintea caruia este instalat.

Ocolire. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto trebuie sa il ocoleasca in sensul indicat de sageata. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

Ocolire. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto poate sa il ocoleasca pe ambele parti. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

Intersectie cu sens giratoriu. Se amplaseaza inaintea unei intersectii cu sens giratoriu sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.

Pista pentru biciclete.  Are rolul de a preciza inceputul unei piste de biciclete pe care este permisa numai circulatia bicicletelor. Indicatoarul se monteaza si la intersectia pistei cu un drum public.

Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule. Se afla instalat la inceputul unei drum pe care este obligatorie circulatia categoriei de vehicule inscriptionate pe panou.

Drum pentru pietoni. Acestui indicator permite numai circulatia pietonilor pe drumul inaintea caruia este instalat.

Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete. Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.

Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete. Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.

Pista comuna pentru pietoni si biciclete. Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care este permisa si obligatorie numai circulatia pietonilor si a bicicletelor.

Viteza minima obligatorie. Se monteaza in zona in care se impune o viteza de circulatie minima. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa circule cu o viteza superioara celei inscriptionate pe indicator, dar mai mica decat cea maxima legala admisa pe sectorul de drum respectiv.

Sfarsitul vitezei minime obligatorii. Se instaleaza in zona in care se termina sectorul de drum cu viteza minima obligatorie.

Lanturi pentru zapada. Se amplaseaza in zonele in care, pe timp de iarna, cand partea carosabila este acoperita de zapada, circulatia autovehiculelor este permisa numai daca cel putin doua roti sunt echipate cu lanturi pentru zapada.

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase. La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: inainte

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase. La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la dreapta.

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase. La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la stanga

C. Indicatoare de orientare si informare.
C1. Indicatoare de orientare:
Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatii. Este instalat la 100-200 m de o intersectie de drumuri. In general, se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.

Presemnalizarea directiilor la o intersectie denivelata de drumuri. In localitate se amplaseaza la 50-100 m de intersectia denivelata de drumuri, iar in afara localitatii la 100-200 m. In general, se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.

Presemnalizarea directiilor indicate. Poate fi intalnit in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie. Are rolul de a informa conducatorul auto despre diferitele trasee pe care le poate urma.

Presemnalizarea traseului de evitare a localitatii. Conducatorul auto va intalni acest indicator la 100-200 m de intersectia cu drumul de ocolire a localitatii (indicatorul marcand tocmai ruta ce permite evitarea localitatii). Pe indicator mai pot fi scrise si alte trasee, spre alte localitati importante.

Presemnalizarea directiilor intr-o intersectie cu sens giratoriu. Se monteaza in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie cu sens giratoriu. Are rolul de a informa conducatorul auto asupra diferitelor trasee.

Drum inchis sau deschis circulatiei publice. Se instaleaza pe drumurile publice pentru a-i informa pe conducatorii de vehicule daca un drum este deschis sau nu circulatiei publice.

Presemnalizarea traseului de urmat in cazul unei restrictii de circulatie. Conducatorul auto poate intalni acest indicator amplast la 100-200 m de intersectia cu drumul de evitare. Acest indicator poate fi montat si in orase, avand un caracter permanent (cand indicatorul este negru pe un fond alb) sau un caracter temporar (cand indicatorul este negru pe un fond galben).

Presemnalizarea pe autostrada pentru parcare. Indicatorul alaturat se monteaza pe o autostrada pentru a indica conducatorilor auto spatiile special amenajate unde pot parca.

Presemnalizarea pe autostrada pentru spatiu de servicii. Are rolul de a preciza locul unde se afla spatiul de servicii, pe o autostrada.

Presemnalizarea unui loc periculos, o intersectie sau o restrictie pe un drum lateral. In localitate se amplaseaza la 50-100 m, iar in afara localitatii la 100-200 m de un loc periculos sau de o alta restrictie.

Presemnalizarea traseului de urmat in vederea efectuarii virajului la stanga. Indicatorul se aseaza inainte unei intersectii, care precede o alta intersectie in care virajul la stanga este interzis. Are rolul de a orienta conducatorul de vehicul asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze daca vrea sa vireze la stanga.

Banda rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in orase, pe drumurile cu mai multe benzi, pentru a informa conduatorul auto ca una dintre benzi este rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane. Zona de actiune a indicatorului se termina la prima intersectie.

Drum fara iesire. Se amplaseaza la intersectia drumului public cu un drum fara iesire.

Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule. Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: inainte

Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule. Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la dreapta

Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule. Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la stanga

Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei. Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei. Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei. Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

Banda destinata ciurculatiei vehiculelor lente. Este amplasat pe drumurile publice si are rolul de a orienta conducatorii auto asupra benzii pe care se deplaseaza vehiculele lente, cu viteze mai mici decat cea inscriptionata pe panou.

Terminarea benzii de circulatie din dreapta a partii carosabile. Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

Terminarea benzii de circulatie din stanga a partii carosabile. Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

Viteza minima obligatorie pentru o banda de circulatie. Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

Viteza minima obligatorie pentru diferite benzi de circulatie. Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

Limite de viteza pentru diferite benzi de circulatie. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile cu mai multe benzi pe acelasi sens de circulatie. Are rolul de a-i obliga pe conducatorii auto sa circule cu o viteza mai mica decat cea inscrisa pe indicator pentru banda respectiva.

Banda de circulatie rezervata autovehiculelor de transport public de persoane. Acest indicator are rolul de a le interzice conducatorilor de vehicule sa circule pe benzile destinate exclusiv transportului public de persoane.

Directia spre localitatea indicata. Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.

Directia spre localitatea indicata. Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.

Directia spre localitatea indicata. Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.

Directia de urmat pentru autovehiculele destinate transportului de marfuri. Conducatorul auto poate intalni acest indicator la inceputul unei localitati si pe parcurul acesteia. Are rolul de a informa conducatorii de autovehicule destinate transportului de marfuri asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze.

Directia spre obiectivul turistic. Acest indicator are rolul de a-i informa pe turisti in ce directie se afla obiectivele turistice.

Directia spre obiective locale. Indicatorul din imagine se monteaza in localitati pentru a informa conducatorii de vehicule asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la obiectivul local inscriptionat pe indicator.

Directia spre aeroport. Se monteaza la intersectia drumului public cu un drum de acces spre aeroport.

Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei. Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.

Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei. Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.

Drum national. Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului national.

Drum judetean. Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum judetean. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului judetean.

Drum comunal. Se monteaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum comunal. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului comunal.

Directia drumului deschis traficului international. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum deschis traficului international.

Simbolul si numarul autostrazii. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in vederea confirmarii drumului pe autostrada si a numarului acesteia.

Intrare in localitate. Se amplaseaza la intrarea intr-o localitate, marcand inceputul acesteia.

Intrare in localitate. Se afla montat la intrarea intr-o localitate. Se specifica si viteza maxima admisa in localitatea respectiva.

Iesire din localitate. Conducatorul auto va intalni acest indicator la iesirea dintr-o localitate, daca pe urmatorii 300 m nu este instalat un alt indicator care sa indice intrarea intr-o alta localitate.

Iesire din localitate. Se amplaseaza la iesirea dintr-o localitate.

Limita de judet. Se amplaseaza la intrarea intr-un judet, marcand granita judeteana.

Curs apa sau viaduct. Se instaleaza pe drumurile publice pentru a semnalizeaza un curs de apa.

Confirmarea directiei de mers spre o localitate si distanta pana la aceasta. Acest indicator se afla amplasat dupa intersectii importante; indica distanta pe care o mai are de parcurs conducatorul de vehicul pentru a ajunge in localitatea inscriptionata pe indicator.

Confirmarea directiei de mers spre localitati mai importante si distantele pana la acestea. Poate fi intalnit la iesirea dintr-un oras sau un municipiu; indica distanta pe care o are de parcurs un conducator de vehicul pentru a ajunge intr-una din localitatile inscriptionata pe panou. Denumirile localitatilor se scriu in ordinea descrescatoare a distantelor.

Organizarea traficului pe benzi de circulatie. Are rolul de a-i orienta pe conducatori asupra categoriilor de vehicule care au voie sa circule pe fiecare banda a drumului

Telefon de urgenta (Politie, Ambulanta, Pompieri, Depanare). Se monteaza pe autostrada si are rolul de a-i informa pe conducatorii de vehicule asupra locului unde este amplasat telefonul de urgenta.

C2. Indicatoare de informare
Trecere de pietoni. Acest indicator sa instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat si de indicatorul Presemnalizare trecere pentru pietoni.

Trecere de pietoni. Acest indicator sa instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat si de indicatorul Presemnalizare trecere pentru pietoni.

Limite generale de viteza. Se instaleaza dupa trecerea frontierei unui stat. Are rolul de a informa conducatorul de vehicul care sunt limitele generale de viteza aplicabile diferitelor categorii de drumuri.

Sens unic. Indicatorul alaturat se monteaza la intrarea pe drumurile cu sens unic. Terminarea sectorului cu sens unic se semnalizeaza cu indicatorul Circulatia in ambele sensuri. Pe drumul cu sens unic este interzisa manevra de intoarcere.

Sens unic. Se afla instalat pe drumurile cu sens unic, atunci cand intrarea se face dintr-un drum lateral. Sageata indica sensul in care este obligat sa vireze conducatorul auto.

Autostrada. Conducatorul auto va intalni acest indicator la intrarea pe autostrada. La intalnirea acestui indicator conducatorii auto sunt obligati sa circule cu cel putin 50 km/h. Pe autostrada sunt interzise: mersul inapoi, stationarea, intoarcerea precum si circulatia pe banda de urgenta.

Sfarsit de autostrada. Acest indicator se monteaza la iesirea de pe o autostrada.

Limite maxime de viteza pe autostrada, in functie de conditiile meteorologice. Se afla instalat pe autostrada pentru a impune conducatorilor auto sa circule cu limite diferite de viteza, in functie de conditiile meteorologice.

Spital. Este montat in apropierea spitalelor pentru informarea conducatorilor auto in legatura cu existenta unei unitati medicale. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscriptionata distanta pana la spital.

Politie. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui post de politie la care se pot declara accidentele de circulatie, precum si existenta obstacolelor intalnite pe drumul public. Pe indicator poate fi inscrisa si distanta pana la sediu.

Post prim-ajutor. Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un post de prim ajutor. Pe indicator poate fi inscrisa si distanta pana la respectivul punct.

Pasarela pentru pietoni. Se amplaseaza in apropierea pasarelelor pentru pietoni. Pentru traversarea drumurilor din zona pietonii sunt obligati sa circule folosind pasarela.

Pasaj subteran pentru pietoni. Se monteaza in apropierea unui pasaj subteran. Pentru traversarea drumurilor din zona pietonii sunt obligati sa circule prin pasaj.

Statie de autobuz. Se instaleaza pe trotuar, foarte aproape de partea carosabila, in statiile de autobuz sau troleibuz.

Statie de tramvai. Acest indicator sa instaleaza atat pe trotuar (in cazul statiilor fara refugiu pentru pietoni), cat si in spatiile de refugiu (in cazul in care exista).

Statie de taximetre. Indicatorul din imagine se monteaza in locurile special amenajate pentru stationarea taxiurilor.

Drum pentru autovehicule. Se afla amplasat la intrarea pe drumurile pe care este permisa doar circulatia autovehiculelor.

Sfarsitul drumului pentru autovehicule. Conducatorul auto va intalni acest indicator la iesirea de pe drumurile pe care este permisa doar circulatia autovehiculelor.

Vulcanizare. Este montat in apropierea unei vulcanizari. Pe indicator poate fi inscris si programul de functionare.

Telefon. Are rolul de a indica conducatorului auto ca in apropiere se afla un telefon public.

Statie de alimentare cu carburanti. Se instaleaza in apropierea unei statii de alimentare cu combustibili pentru autovehicule. Pe indicator poate fi inscris si programul de functionare.

Statie de alimentare cu carburanti incluziv benzia fara plumb. Se instaleaza in apropierea unei statii de alimentare cu combustibili pentru autovehicule.

Statie de alimentare cu carburanti incluziv benzia fara plumb si gaz petrolier lichefiat. Indicatorul din imagine se monteaza in apropierea unei statii de alimentare cu cu carburanti, incluziv benzia fara plumb si gaz petrolier lichefiat.

Teren pentru camping (tabara turistica). Indicatorul alaturat se monteazaa in apropierea unui teren special amenajat pentru camping.

Teren pentru caravane (tabara turistica). Acest indicator poate fi intalnit in apropierea unui teren special amenajat pentru stationarea autovehiculelor si rulotelor.

Teren pentru camping si caravane. Conducatorul auto va intalni acest indicator in apropierea unui teren special amenajat pentru stationarea autovehiculelor si rulotelor si pentru camping.

Loc pentru popas. Are rolul de a informa ca in apropiere se afla un teren special amenajat pentru popasuri.

Cabana pentru turisti. Se amplaseaza in apropierea unei cabane pt turisti.

Service auto. Conducatorul auto poate intalni acest indicator in apropierea unui service auto. Pe indicator poate fi inscris si programul de functionare.

Parcare. Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un spatiu destinat parcarii. Pe indicator pot fi inscriptionate anumite reguli stabilite de administratorul responsabil.

Parcare. Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un spatiu destinat parcarii. Pe indicator pot fi inscriptionate anumite reguli stabilite de administratorul responsabil.

Parcare subterana sau in cladire. Se instaleaza in apropierea unei parcari subterane sau in cladire.

Complex de servicii. Acest indicator se afla amplasat in apropierea unui complex ce ofera conducatorilor auto diverse servicii (restaurant, hotel, telefon, service auto). Pe indicator se inscriptioneaza si distanta pana la respectivul complex.

Zona rezidentiala. Indicatorul alaturat se monteaza la intrarea in zonele rezidentiale. Sunt zone cu trafic mixt, atat pietonal cat si auto, ceea ce ii obliga pe conducatorii auto sa circule cu viteza de cel mult 20 km/h.

Sfarsitul zonei rezidentiale. Se afla montat la iesirea din zonele rezidentiale.

Zona cu viteza recomandata 30 km/h. In general se amplaseaza in zonele urbane, in care viteza inscrisa pe indicator este considerata ca fiind potrivita pentru circulatia in conditii de siguranta.

Sfarsitul zonei cu viteza recomandata 30 km/h. Are rolul de a preciza sfarsitul zonei cu viteza recomandata.

Zona pietonala. Acest indicator se afla amplasat la inceputul unei zone destinate pietonilor.

Sfarsitul zonei pietonale. Indicatorul semnifica sfarsitul unei zone pietonale.

Tunel. Se monteaza la intrarea intr-un tunel. Pe indicator poate fi inscrisa si lungimea tunelului.

Sfarsit de tunel. Indicatorul se aseaza la iesirea dintr-un tunel, marcand terminarea acestuia.

Imbarcare pe vagoane platforma de cale ferata. Conducatorul auto va intalni acest indicator in zona de imbarcare pe vagoane platforma de cale ferata. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Imbarcare pe ferry-boat. Conducatorul auto va intalni acest indicator in zona de imbarcare pe ferry-boat. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Port. Se amplaseaza in apropierea unui port.

Gara. Se amplaseaza in apropierea unei gari.

Autogara. Se amplaseaza in apropierea unei autogari.

Inchirieri auto. Se amplaseaza in apropierea unui centru de inchirieri auto.

Plaja. Se instaleaza in apropierea unei plaje.

Zona de vanatoare. Se monteaza in apropierea unei zone de vanatoare. Pe indicator poate fi si o sageata care indica directia spre acesta zona.

Zona de pescuit. Se monteaza in apropierea unei zone de pescuit. Pe indicator poate fi si o sageata care indica directia spre acesta zona.

Centru viticol. Se instaleaza in apropierea unui centru viticol. Pe indicator poate fi scrisa si distanta in metri pana la aceste zone.

Zona industriala. Se instaleaza in apropierea unei zone industriale. Pe indicator poate fi scrisa si distanta in metri pana la aceste zone.

Posta. Acest indicator se monteaza la 200 m de o posta.

Apa potabila. Acest indicator se monteaza la 200 m de o instalatie de apa potabila.

Loc de joaca pentru copii. Se instaleaza in apropierea unui loc special amenajat pentru copii.

Stadion. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui stadion. Pe indicator poate fi inscrisa si denumirea stadionului.

Supermarket. Se amplaseaza in apropierea unui supermarket. Pe indicator poate fi inscriptionata si distanta la care se afla.

Acces internet. Se amplaseaza in apropierea unui centru cu acces la internet. Pe indicator poate fi inscriptionata si distanta la care se afla.

Teatru. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui teatru. Pe indicator poate fi inscrisa si denumirea teatrului.

Muzeu. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui muzeu. Pe indicator poate fi inscrisa si denumirea muzeului.

Cantar pentru autovehicule. Se amplaseaza in apropierea unui cantar pentru autovehicule. Pe indicator poate fi inscriptionata si distanta la care se afla.

Control radar. Se afla instalat in apropierea unui post de control al vitezei vehiculelor.

Informatii rutiere. Are rolul de a informa conducatorul auto care sunt frecventele radio din zona respectiva.

Viteza recomandata. Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile publice in care viteza inscrisa pe indicator este considerata ca fiind optima pentru circulatia in conditii de siguranta si pentru asigurare unui trafic fluent.

Punct de informare turistica. Informeaza conducatorul ca in apropiere se afla un punct de informare turistica.

C3. Indicatoare de informare turistica.
D. Panouri aditionale.
Distanta pana la locul la care se refera indicatorul de presemnalizare sau informare. Are rolul de a indica distanta de la indicatorul de avertizare la inceputul locului periculos.

Distanta intre indicator si inceputul locului periculos. Indica distanta de la indicatorul impreuna cu care este montat pe drumurile publice, pana la inceputul locului la care se refera respectivul indicator.

Directia si distanta pana la locul la care se refera indicatorul. Indica directia si distanta pana la locul la care se refera indicatorul impreuna cu care este montat. Aceste informatii sunt inscriptionate pe un astfel de panou aditional in cazul in care ele nu pot fi inscrise direct pe indicator.

Intervalele de timp in care actioneaza indicatorul. Specifica intervalul orar intre care se respecta regulile impuse de indicatorul sub care este amplasat panoul din imagine.

Intervalele de timp in care actioneaza indicatorul. Specifica intervalul orar intre care se respecta regulile impuse de indicatorul sub care este amplasat panoul din imagine.

Trecere la nivel cu cale ferata industriala completand semnificatia indicatorului ?Alte pericole? Se instaleaza impreuna cu indicatorul Alte pericole si semnalizeaza o trecere la nivel cu o cale ferata industriala.

Lungimea sectorului periculos la care se refera indicatorul. Are rolul de a preciza lungimea sectorului de drum periculos la care se refera indcatorul impreuna cu care este montat pe drumurile publice.

Inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului. Se monteaza impreuna cu unul din indicatoarele Oprirea interzisa sau Stationarea interzisa. Are rolul de a preciza de unde incepe si ce lungime are zona de actiune a indicatorului.

Inceputul zonei de actiune a indicatorului. Acest panou se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta inceputul zonei de actiune.

Confirmarea zonei de actiune a indicatorului. Acest panou se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta confirma zonei de actiune.

Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului. Acest panou se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta sfarsitul zonei de actiune.

Categoria de autovehicule la care se refera indicatorul. Precizeaza categoria de vehicule la care face referire indicatorul sub care este amplasat.

Categoriile de autovehicule care trebuie sa respecte semnificatia indicatorului. Se amplaseaza impreuna cu indicatorul Prioritate pentru circulatia din sens invers. Precizeaza categoriile de vehicule care nu pot circula in acelasi timp pe un drum ingustat.

Exceptarea unor categorii de vehicule de la semnificatia indicatorului. Se instaleaza impreuna cu un indicator de interzicere sau restrictie atunci cand categoria de autovehicule reprezentate pe indicator este exceptata de la regulile de circulatie impuse de indicator.

Viteaza recomandata pe un sector de drum cu semafoare sincronizate. Se afla instalat la inceputul sectorului de drum cu semafoare sincronizate. Viteza inscrisa pe indicator reprezinta viteza pe care conducatorul auto trebuie sa o mentina pentru a prinde culoarea verde la toate semafoarele din aceasta zona.

Directia drumului cu prioritate. Are rolul de a indica directia drumului cu prioritate.

Directia drumului cu prioritate. Are rolul de a indica directia drumului cu prioritate.

Sensul sau sensurile de circulatie pentru care este valabila semnificatia semnelor luminoase ale semaforului. Panourile aditionale din imagine se monteaza sub semafoare si au rolul de a indica directiile la care se refera acestea din urma.

Trecerea la nivel cu calea ferata prevazuta cu instalatie de semnalizare luminoasa automata. Se amplaseaza la trecerile la nivel cu o cale ferata cu instalatie de semnalizare luminoasa autonoma.

Folosirea luminilor de intalnire. Se amplaseaza pe drumurile publice pe care conducatorul auto trebuie sa puna in functiune luminile de intalnire.

Polei, gheata, zapada. Se monteaza impreuna cu indicatorul Drum lunecos si indica in ce conditii meteorologice drumul devine lunecos.

Marcaje rutiere.

a) Longitudinale:
b) Transversale:
c) Diverse:
e) Marcaje temporare pentru semnalizarea lucrarilor in zona drumului public:
d) Laterale

Dispozitive de semnalizare luminoasa.

1. Semafoare pentru dirijarea circulatiei:
Semafor. In general, se afla amplasat pe partea dreapta a drumului. In cazul in care vizibilitatea asupra semaforului ar fi impiedicata, acesta se amplaseaza deasupra partii carosabile sau pe partea stanga. In intersectiile unde sunt atat indicatoare rutiere, cat si semafoare electrice, trebuie respectata cu prioritate culoarea semaforului fata de indicatoarele alaturate.

Semafoare cu indicarea directiei de deplasare. In general, se afla amplasat pe partea dreapta a drumului. In cazul in care vizibilitatea asupra semaforului ar fi impiedicata, acesta se amplaseaza deasupra partii carosabile sau pe partea stanga. In intersectiile unde sunt atat indicatoare rutiere, cat si semafoare electrice, trebuie respectata cu prioritate culoarea semaforului fata de indicatoarele alaturate.

Semafor combinat cu dispozitiv de cronometrare a timpului aferent culorii. Pe langa cele trei lentile (rosie, galbena, verde) pe care le are in mod normal un semafor, acesta mai poate fi dotat si cu un dispozitiv de cronometrare a timpului aferent culorii.

Semafor cu panou de contrast. In general, se afla amplasat pe partea dreapta a drumului. In cazul in care vizibilitatea asupra semaforului ar fi impiedicata, acesta se amplaseaza deasupra partii carosabile sau pe partea stanga. In intersectiile unde sunt atat indicatoare rutiere, cat si semafoare electrice, trebuie respectata cu prioritate culoarea semaforului fata de indicatoarele alaturate.

Semafor pentru biciclete. Are doua lentile, cea aflata in partea superioara este de culoare rosie, iar cea aflata in partea inferioara este de culoare verde. Se amplaseaza la intersectia unui drum public cu o pista pentru biciclete.

Semafor pentru pietoni. Poate avea doua sau trei lentile. In cazul celor cu doua lentile, cea aflata in partea superioara este de culoare rosie, iar cea aflata in partea inferioara este de culoare verde. Exista si variante de semafoare pentru pietoni care au in plus un dispozitiv de cronometrare a timpului aferent fiecarei culori.

Semafor pentru pietoni combinat cu dispozitiv de cronometrare a timpului aferent culorii. Poate avea doua sau trei lentile. In cazul celor cu doua lentile, cea aflata in partea superioara este de culoare rosie, iar cea aflata in partea inferioara este de culoare verde. Exista si variante de semafoare pentru pietoni care au in plus un dispozitiv de cronometrare a timpului aferent fiecarei culori.

Semafor de avertizare. Semafoarele care emit doar semnale de lumina galbena intermitenta reprezinta un mijloc suplimentar de avertizare asupra unui loc periculos. Conducatorii de vehicule care intalnesc semaforul de avertizare sunt obligati sa reduca viteza.

Semafor special pentru tramvai. Este format din 4 lampi, de culoare alba, dispuse sub forma de T (1, 2 si 3 se afla in partea superioara, iar 4 in partea inferioara). Se adreseaza numai tramvaielor. Semnificatia lampilor: cand sunt aprinse in acelasi timp lampile 1, 2 si 3 tramvaiul trebuie sa opreasca; cand sunt aprinse 3 si 4 – tramvaiul poate vira la dreapta; cand sunt aprinse 2 si 4 – tramvaiul poate circula pe directia inainte; cand sunt aprinse 1 si 4 – tramvaiul poate vira la stanga.

2. Semnale luminoase la trecerile la nivel cu calea ferata:
Trecere la nivel cu o calea ferata simpla, fara bariere, prevazuta cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenului. Se amplaseaza inainte de o trecere la nivel cu o cale ferata simpla, pazita, fara bariere. Este prevazuta cu semnale luminoase si sonore. Functionarea concomitenta a semnalului luminos de culoare rosie si a celui sonor, semnifica apropierea trenului, conducatorul fiind obligat sa opreasca autovehiculul fara a depasi indicatorul trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere. Pe langa semnalul luminos de culoare rosie, indicatorul mai este prevazut si cu un semnal cu lumina alba intermitenta, cu cadenta lenta, ce permite trecerea peste calea ferata.

Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere, prevazuta cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenului. Se amplaseaza inainte de o trecere la nivel cu o cale ferata dubla, pazita, fara bariere. Este prevazuta cu semnale luminoase si sonore. Functionarea concomitenta a semnalului luminos de culoare rosie si a celui sonor, semnifica apropierea trenului, conducatorul fiind obligat sa opreasca autovehiculul fara a depasi indicatorul trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere. Pe langa semnalul luminos de culoare rosie, indicatorul mai este prevazut si cu un semnal cu lumina alba intermitenta, cu cadenta lenta, ce permite trecerea peste calea ferata.

Trecere la nivel cu o cale ferata simpla cu semibariera, prevazuta cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenului. Indicatorul se instaleaza inainte de o trecere la nivel cu o cale ferata simpla, pazita, cu semibariere. Este prevazuta cu semnale luminoase si sonore. Semnalul luminos de culoare rosie si cel sonor functioneaza in timpul in care bariera este coborata sau in curs de coborare si semnifica apropierea trenului, conducatorul fiind obligat sa opreasca autovehiculul inaintea barierei. Pe langa semnalul luminos de culoare rosie, indicatorul mai este prevazut si cu un semnal cu lumina alba intermitenta, cu cadenta lenta, ce permite trecerea peste calea ferata.

3. Dispozitive luminoase pentru dirijarea circulatiei pe benzi.

ESTE DUBLURA INDICATORULUI DE DEASUPRA.

Indicatoare rutiere si mijloace de semnalizare a lucrarilor in zona drumului public.

1. Indicatoare rutiere temporare:
2. Mijloace de semnalizare a lucrarilor:

Semnalele politistului.

Semnalele agentului de circulatie:
Atentie oprire. Inseamna oprire pentru toate vehiculele, indiferent de directia de mers a acestora, precum si pentru pietonii care intentioneaza sa se angajeze in depasire.

Oprire. Semnifica oprire pentru toate vehiculele care circula din directia intersectata de brat.

Oprire. Inseamna oprire pentru toate vehiculele care circula din fata si din spate.

Oprire. Semnifica oprire pentru toate vehiculele care circula din directia intersectata de brat.

Mariti viteza. Rotirea vioaie a bratului politistului semnifica grabirea traversarii pentru pietoni si sporirea vitezei pentru vehicule.

Reduceti viteza. Balansarea pe verticala a bratului politistului inseamna reducerea vitezei.

Semnalele politistului de pe motocicleta de politie:
Oprire. Cand un politist, care circula pe motocicleta, ridica bratul vertical, toti participantii la trafic sunt obligati sa opreasca.

Reduceti viteza. Atunci cand un politist, care circula pe motocicleta, balanseaza bratul pe verticala, participantii la trafic sunt obligati sa reduca viteza.

Oprire. In situatia in care un politist care circula pe motocicleta, are bratul intins orizontal, participantii la trafic sunt obligati sa opreasca.

Semnalele politistului din autovehiculul de politie.
Oprire. 1)Cand politistul scoate bastonul reflectorizant pe geamul din dreapta, toti participantii la trafic care vin din spate trebuie sa opreasca. 2)Cand politistul scoate bastonul reflectorizant pe geamul din stanga, toti participantii la trafic care vin din sens opus sunt obligati sa opreasca.

Mesaje variabile transmise cu dispozitive luminoase instalate pe autovehiculele de politie:

Alte indicatoare.

Indicator kilometric:
Indicator hectometric.
Semn distinctiv pentru conducatorii de autovehicule cu vechimea in conducere mai mica de un an.